[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 11، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) ::
جلد 11 شماره 3 صفحات 1-12 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه ترکیب اسید چرب گوشت ماهی گیش طلایی (Gnathanodon speciosus) دریای عمان در تابستان و زمستان
علی طاهری، مصطفی غفاری، اسما جعفری
چکیده:   (127 مشاهده)
اسیدهای چرب گوشت ماهی تحت تأثیر تغییرات فصلی است. اسیدهای چرب در ماهی ازنظر ارزش تغذیه‌ای و سلامتی قلبی و عروقی بسیار مورد اهمیت است و باید پروفیل اسیدهای چرب ماهی در فصول مختلف موردسنجش قرار گیرد. لذا در تحقیق حاضر به زیست‌سنجی تأثیر دو فصل تابستان و زمستان بر ترکیب اسیدهای چرب در فیله گیش ماهی طلایی (Gnathanodon speciosus) پرداخته شد. 36 عدد ماهی گیش طلایی در دو فصل تابستان و زمستان 1395 از سواحل دریای عمان صید شد و در یخ به آزمایشگاه منتقل و پس از شستشو فیله شد. چربی فیله به روش استاندارد سرد استخراج شد و پروفایل اسیدهای چرب پس از متیل استر کردن، توسط کروماتوگرافی گازی سنجش شد. شاخص‌های ترومبوژنیسیتی و آتروژنیسیتی توسط فرمول مربوطه محاسبه شد. نتایج مربوط به بررسی پروفایل اسید چرب نشان داد که اسید چرب پالمیتیک در دو فصل تابستان و زمستان به‌طور معنی‌داری بیشتر از سایر اسیدهای چرب بود و به ترتیب برابر 81/0±71/26 و 06/1±94/24 اندازه‌گیری شد (05/0>P). کم‌ترین مقادیر اسید چرب در فصل تابستان مربوط به اسید چرب 20:1C و در فصل زمستان مربوط به اسید چرب 20:0C  بود که به ترتیب برابر با 007/0±095/0 و 057/0±033/0 اندازه‌گیری شد. مجموع اسیدهای چرب اشباع، مجموع اسیدهای چرب چند غیراشباع، مجموع EPA+DHA، اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 3 و نسبت آن‌ها و نسبت PUFA/SFA در فصل تابستان بیش از فصل زمستان بود (05/0>P). شاخص‌ ترومبوژنیسیتی کمتر از 75/0 و شاخص آتروژنیستی کمتر از 3/1 در دو فصل گزارش شدند و مقدار قابل قبولی داشتند. می‌توان نتیجه‌گیری نمود که عضله این ماهی دارای منبع غنی از اسیدهای چرب چند غیراشباع است. هم‌چنین فصول تابستان و زمستان بر پروفایل اسید چرب و مقادیر رطوبت و خاکستر تأثیرگذار بود اما ارزش کیفی و تغذیه‌ای در دو فصل مورد تأیید است.
واژه‌های کلیدی: ماهی گیش طلایی، ترکیب اسید چرب، امگا 3، سواحل دریای عمان، فصل تابستان و زمستان.
متن کامل [PDF 220 kb]   (31 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: ۱۳۹۸/۱۲/۶ | پذیرش: ۱۳۹۸/۱۲/۶ | انتشار: ۱۳۹۸/۱۲/۶
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taheri A, Ghafari M, Jafari A. Comparison the fatty acid composition of the Golden trevally (Gnathanodon speciosus) fish meat from Oman Sea in the summer and winter. 3. 2019; 11 (3) :1-12
URL: http://jmb.iauahvaz.ac.ir/article-1-783-fa.html

طاهری علی، غفاری مصطفی، جعفری اسما. مقایسه ترکیب اسید چرب گوشت ماهی گیش طلایی (Gnathanodon speciosus) دریای عمان در تابستان و زمستان. زیست شناسی دریا. 1398; 11 (3) :1-12

URL: http://jmb.iauahvaz.ac.ir/article-1-783-fa.html



دوره 11، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا Journal of Marine Biology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4071