[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) ::
جلد 11 شماره 2 صفحات 87-96 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر تغییرات فصل بر اسیدهای چرب بافت عضله ماهی حلوا سفید (Pampus argenteus) صیدشده از خلیج‌فارس
مونا مرادی، احسان رمضانی فرد، علی ماشینچیان مرادی
چکیده:   (169 مشاهده)
وجود مقدار زیادی از اسیدهای چرب چند غیراشباع بلند زنجیره در ماهیان و بخصوص ماهیان دریایی، آن‌ها را به یکی از منابع غذایی ارزشمند برای انسان تبدیل می‌کند. در این پژوهش میزان اسیدهای چرب و تجزیه تقریبی عضله ماهی حلوا سفید (Pampus argenteus) در دو فصل زمستان و تابستان موردبررسی قرار گرفت. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر تغییرات فصلی بر پروفایل اسیدهای چرب بافت عضله‌ی ماهی حلوا سفید بوده تا مشخص شود مصرف آن در کدام فصل برای بدن انسان مفیدتر است. به‌منظور انجام این تحقیق نمونه‌ها در دو فصل زمستان و تابستان از بندرلنگه خلیج‌فارس در سال 1395 صید و به آزمایشگاه منتقل شدند و میزان رطوبت به روش خشک‌کن انجمادی، چربی به روش استخراج با استفاده از دستگاه سوکسله، پروتئین به روش کلدال و خاکستر به روش سوزاندن انجام شد. میزان اسیدهای‌ چرب توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی به روش استاندارد ملی به شماره‌ی 2-13126 اندازه‌گیری گردید. تغییر معناداری در پارامترهای مربوط به آزمون تجزیه‌ی تقریبی در دو فصل موردمطالعه مشاهده نشد (05/0<P). فراوان‌ترین اسیدهای چرب موجود شامل پالمتیک اسید (16:0C)، اولئیک اسید (9-n18:1C ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA-3n-20:5C) و دکوزاهگزانوئیک اسید (DHA-3-n22:6C) بود. میزان اسیدهای چرب اشباع (SFA) در دو فصل زمستان و تابستان تفاوت معناداری نداشت (05/0<P). اسیدهای چرب تک غیراشباع (MUFA) دارای تفاوت فصلی معناداری بودند (05/0>P) که میزان آن در فصل تابستان بیشتر بود. مقدار اسیدهای چرب چند غیراشباعی (PUFA) در فصل زمستان به‌طور معنا‌داری بیش از فصل تابستان بود. همچنین در نتایج حاصل از تجزیه تقریبی رطوبت، چربی، خاکستر و پروتئین تغییرات فصلی معناداری مشاهده نشد (05/0<P). با توجه به نتایج به‌دست‌آمده ماهی حلوا سفید در هر دو فصل زمستان و تابستان می‌تواند منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب چند غیراشباع بلند زنجیره امگا 3 در رژیم غذایی انسان باشد اما در فصل زمستان از این نظر ارزش بالاتری دارد
واژه‌های کلیدی: تغییرات فصلی، ماهی حلوا سفید، عضله، ترکیب اسید چرب.
متن کامل [PDF 871 kb]   (39 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: ۱۳۹۸/۵/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۸/۵/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۸/۵/۲۰
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Effects of seasonal variations on fatty acid content of muscle in Pampus argenteus caught from Persian Gulf. 3. 2019; 11 (2) :87-96
URL: http://jmb.iauahvaz.ac.ir/article-1-745-fa.html

مرادی مونا، رمضانی فرد احسان، ماشینچیان مرادی علی. اثر تغییرات فصل بر اسیدهای چرب بافت عضله ماهی حلوا سفید (Pampus argenteus) صیدشده از خلیج‌فارس. زیست شناسی دریا. 1398; 11 (2) :87-96

URL: http://jmb.iauahvaz.ac.ir/article-1-745-fa.html



دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا Journal of Marine Biology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3977