[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1392 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 63-70 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی ریسک جیوه ی ناشی از مصرف گونه های آبزی خوراکی، ماهی حلوای سیاه (Parastromateus niger)، میگوی سفید هندی (Fenneropenaeus indicus)، میگوی پا سفید (Lithopenaeus vannamei) و خرچنگ دراز (Astacus leptodactylus)
زهره احمدی کردستانی، امیرحسین حمیدیان، سید ولی حسینی، سهراب اشرفی
دانشگاه تهران، دانشکده منابع طبیعی، استادیار گروه محیط زیست، تهران، ایران
چکیده:   (4745 مشاهده)
در بین آلاینده هایی که وارد اکوسیستم های آبی می شوند، فلزات سنگین به علت اثرات سمی و ایجاد تجمع زیستی از خطرناک ترین آلاینده ها محسوب می شوند. این آلاینده ها قادرند مسمویت‏های مزمن و بعضاً حاد خطرناکی را در انسان ایجاد نمایند. جیوه یکی از سمی ترین فلزات سنگین است که می‏تواند در طول زنجیره ی غذایی افزایش یافته و در نهایت وارد بدن انسان شود. در این مطالعه به اندازه گیری غلظت جیوه در چهار گونه ی آبزی به نام های ماهی حلوا سیاه (Parastromateus niger)، میگوی پاسفید (Lithopenaeus vannamei)، میگوی سفید هندی (Fenneropenaeus indicus) و خرچنگ درازآب شیرین (Astacus Leptodactylus) پرداخته شد و ریسک مصرف هر یک از این خوراک های دریایی ارزیابی شد. نمونه ها از بازار تهران تهیه شد و از روش هضم تر جهت آماده سازی نمونه های عضله استفاده گشت. غلظت جیوه ی موجود در هر نمونه از طریق تکنیک بخار سرد و دستگاه جذب اتمی تعیین گردید. میانگین غلظت جیوه در عضله ی گونه ها به ترتیب 331/0، 323/0، 346/0 و 113/0 میکروگرم بر گرم وزن تر محاسبه شد که در حدود مقادیر استانداردهای اعلام شده توسط سازمان های جهانی نظیر WHO، FAO و FDA بود. شاخص HQ برای همه ی گونه ها کمتراز۱ به دست آمد. بنابراین مصرفاین غذاهای دریایی خطر جدیبرایسلامت مصرف کنندگان از نظر میزان جیوه محسوب نمی شود.
واژه‌های کلیدی: آبزیان، فلزات سنگین، جیوه، ارزیابی ریسک
متن کامل [PDF 194 kb]   (6098 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/2/15 | پذیرش: 1393/2/15 | انتشار: 1393/2/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi Kordestani Z, Hamidian A, Hosseini S V, Ashrafi S. Risk assessment of mercury due to consumption of edible aquatic species. 3. 2013; 5 (1) :63-70
URL: http://jmb.iauahvaz.ac.ir/article-1-153-fa.html

احمدی کردستانی زهره، حمیدیان امیرحسین، حسینی سید ولی، اشرفی سهراب. ارزیابی ریسک جیوه ی ناشی از مصرف گونه های آبزی خوراکی، ماهی حلوای سیاه (Parastromateus niger)، میگوی سفید هندی (Fenneropenaeus indicus)، میگوی پا سفید (Lithopenaeus vannamei) و خرچنگ دراز (Astacus leptodactylus). زیست شناسی دریا. 1392; 5 (1) :63-70

URL: http://jmb.iauahvaz.ac.ir/article-1-153-fa.html



دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا Journal of Marine Biology
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4319